ЂАЧКИ ПАРЛАМЕНТ

Ђачки парламент у првом полугодишту школске 2022/23. године одржао је пет седница, од којих су на четири присуствовали сви представници одељења парламента, док је једна организована за представнике матураната.

На првој седници су одабрани председник парламента Ања Рогановић, као и потпредседници Андрија Лазаревић и Ива Констадиновић, и записничар Вук Цветковић. Изабрани су представници тимова за: самовредновање, заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, превенцију наркоманије, алкохолизма и малолетничке деликвенције, стручни актив за развојно планирање као и тим за обезбеђивање квалитета и развоја гимназије. Као представници ђака у школском одбору изабрани су Андрија Лазаревић и Ања Рогановић. Одабрани су и представници ученичке организације “Прва company“. Прваци су упознати са радом парламента.

Одржана је традиционална размена уџбеника у школском дворишту.

Настављен је рад дебатне секције, новинарске секције и еко трибина, поред постојећих секција ђаци су изразили интересовање за отварање шаховске секције.

Одржана је презентациона дебата, као и презентација „Планета или пластика“ преко којих су пре  свега прваци, али и остали ученици, упознати са радом ових секција.

Одржане је традиционална манифестација „Прва има таленат“ као и „Битка бендова“.

Еко трибине су организовале хуманитарни базар „Buzzar“ у сарадњи са Еколошком секцијом и Хуманитарним тимом Пете београдске гимназије и прикупиле новац у хуманитарне сврхе.

Ученици су имали прилику да присуствују хуманитарном турниру Спортске гимназије.

Пунолетни ученици наше школе одазвали су се  акцији добровољног давања крви, која је организована у нашој школи 1. децемба 2022. године у сарадњи са  Заводом за трансфузију крви.

Разматрани су Правилник о мерама и поступку заштите безбедности ученика гимназије,  као и измене  Правила понашања у Првој београдској гимназији.

Посетили су нас бивши ђаци гимназије као представници семинара „Демократија и цивилно друштво Србије“, који су представили њихове идеје о политичком животу младих и тиме заинтересовали ученике који су присуствовали семинару у општини Стари град.

Представљена је идеја у учествовању на такмичењу „High school case study
competiton“ и „Хакатон за средњошколце“.

Настављена је сарадња са другим гимназијама. Ученици наше гимназије били
су гости гимназије „Душан Васиљев“.

У оквиру Еко – арт каравана ђаци са обишли Ниш и Прву нишку гимназију „Стеван Сремац“.

На седници парламента на којој су присуствовали само матуранти, разматрале су се понуде за организацију матурске вечери.