ЂАЧКИ ПАРЛАМЕНТ

Прва седница ђачког парламента у школској 2012/2013. години одржана је 10. 09. 2012. у 13,30.

Гласањем је изабран Марковић Вукан за председника парламента, а за потпредседнике Марковић Миона и Шећеровић Лука. За записничара је изабрана Соња Обрадовић.

У  периоду септембар-фебруар Парламент је био изузетно активан – одржано је 7 седница парламента, а ученици су, поред редовних, разматрали и реализовали следеће активности:

-Организација хуманитарних акција за помоћ деци са Косова и Метохије, за помоћ избегличким камповима, акција «Један слаткиш, пуно љубави» у сарадњи са студентском организацијом Уједињена Србија;

-Пројекти ђачке размене са ученицима из Немачке и Шведске

-Организација такмичења «Прва има таленат»

-Иницијативе  за набавку нових материјала и средстава

 

             Током школске 2011/2012. године, реализовано је 10 седница Ученичког парламента. На конститутивној седници је изабрано руководство у следећем саставу: Вукан Марковић (председник), Теса Пешић и Миона Марковић (потпредседници) и Јелена Глишић (секретар).

            Разматрано је следеће: Пословник о раду парламента и Годишњи план рада, Правилник о понашању, Извештај директора , Извештај о раду школе за претходну школску годину. Чланови парламента су такође давали мишљење о уџбеницима који се користе у настави, њиховом квалитету и примењивању у пракси.  Директор школе је присуствовао великом броју седница и учествовао у организацији и раду парламента.

            Једна од  битних активности нашег парламента било је покретање хуманитарног фонда за Косово и Метохију, којим је управљао парламент. Новац који је сакупљан био је намењен ученицима гимназије у Косовској Митровици. Чланови су одлучили да минимална сума коју је  свако одељење требало да прикупи 2000 рсд. До краја школске године, скупљено је 62 000 рсд, а целокупна помоћ је однета на Косово на Видовдан, 28.06.2012. Група од 5 чланова парламента је са професорком Милком Кућеровић посетила Грачаницу, Газиместан и Косовску Митровицу, где су нас дочекали ђаци и наставници гимназије. Договорена је даља сарадња између две школе.

            Ђачки парламет је  учествовао у организацији и реализацији пројекта ученичке размене  (организација слободног  времена, обиласци града и заједнички концерти)  новембра 2011. године, а током посете ученика и наставника из Донер гимназије из Гетеборга.

            Парламент је такође успоставио сарадњу са ”Отвореном комуникацијом” (дебатна средњошколска организација),  која је за наше ђаке организовали обуку у општини Стари град. Такође, наш парламент је органозовао трибину о инвалидитету, у општини Врачар.

            Успостављена је сарадња и са ”Београдском трговачком омладином”, што је помогло у прикупљању новца за Косово и Метохију, као и са Европским парламентом младих, који су одржали једно од регионалних заседања у нашој школи.

            Поред наведеног, парламент је активно учествовао у активностима пројекта Британског савета „Повезивање учионица“.

            Парламент је такође својим предлозима и ученичким захтевима доприносио раду школе. Између осталог, чланови су иницирали опремање кабинета, тоалета, фискултурне сале, као и куповину књига (постојећа лектира није бројчано задовољавала потребе ученика), за гимназијску библиотеку и учествовао у организацији више еколошких манифестација,  као и неколико концерата и ”свирки” школских бендова.

    

           Ученички парламент Прве београдске гимназије је у току 2010/11. школске имао велики број заседања. Са радом смо почели у септембру тако што смо на првим седницама изабрали руководство.

Председник парламента ове школске године је Наташа Стојанов (32), док су по први пут изабрана два потпредседника: Вукан Марковић (23) за плаву и Филип Јелић (48) за црвену смену. Секретар парламента је Магдалена Николић (22).

Чланови парламента су такође бирани у Комисије против насиља и за побољшање квалитета наставе.

Током ове године је реализовано више пројеката, од којих треба издвојити набавку заштитних фолија за прозоре. Парламент се неколико пута жалио и тражио куповину заштитних фолија за прозоре на осунчаној страни школске зграде, јер је током топлијих дана квалитет наставе знатно умањен услед велике врућине у учионицама. Фолије су набављене крајем пролећног распуста.

Треба истаћи да је Прва београдска гимназија школа, која је, уз велику помоћ парламента, сакупила највећи новчани прилог једне школе (наставници, ученици и родитељи), упућен гимназији у Краљеву која је претрпела велику штету након разорног земљотреса крајем прошле године. Један део те акције се односио и на нашу дугогодишњу сарадњу са Другом мариборском гимназијом. Њихово школско позориште је, наиме, гостовало у Београду и боравило у кућама наших ученика и организовало посебну представу свог мјузикла само за ученике и професоре Прве гимназије у Позоришту на Теразијама. Сав новац прикупљен од карата придружен је поменутом прилогу за гимназију у Краљеву.

Парламент се, такође, активно укључио у пројекат Повезивање учионица, тако што је у децембру 2010. изабрао од својих чланова лидере који координишу пројектом. И у даљем развоју пројекта су чланови парламента били активни.

Наша школа је, а самим тим и Ученички парламент, успоставила сарадњу са Гимназоијом Донер из Гетеборга (Шведска). Ове године су нас посетили њихови професори, а следеће је у плану долазак групе ученика из Шведске.