Ученици Прве, у Гимназији и ван ње, имају бројне наступе, како солистичке, тако и  са својим бендовима. Сви они су део Музичке секције „Талентовани солисти и групе извођача“ којима руководи професорка музичке културе Снежана Филиповић. Професорка Снежана је као и сами ученици веома амбициозна и она води још две секције ‘’Клуб љубитеља музике’’ и ‘’Музички клуб Прве београдске гимназије’’. Циљ овог извештаја је заправо да прикажемо  наступе наших музичара и да набројимо неке од наступа планиране у блиској будућности. Видећете на које концерте су ученици могли да иду, ко је гостовао у нашој школи и такмичења која смо организовали у оквиру школе.

 

 

  • Први од многих концерата у школској 2012/2013 години био је концерт Ренесанс у октобру месецу.
  • Нашу школу су и ове године посетили ђаци из Немачке и матуранти Donner гимназије из Гетеборгу и поводом њиховог доласка одржан је концерт наших школских бендова у КЦ граду.
  • 17.11.2012. u KНУ-у је одржан концерт групе ‘’Гласне жице’.
  • Гостовали су 19.11.2012. добро познати перкусионисти из музичке школе ‘’Мокрањац’’ и концерт је био заиста савршен и оригиналан.
  • Од пре две године Прва организује своју верзију такмичења ‘’Ја имам таленат’ која је произишла  из Новогодишњег караока обрачуна који се преко деценију одржавао у Свечаној сали школе’. Прошлогодишњи победник био је гитариста, сада матурант Стефан Живановић из IV-7.

Ове године такмичење је подељено на две категорије, једна је музика док је друга сви остали таленти (глума, кување,имитација, плес..).

  • Прво вече одржано је 7.12.2012. и било је много разноликих наступа, од глуме, имитације преко најбржег решавања Рубикове коцке, па до прављења торти… Победник прве вечери био је Лука Павловић I-3 који је заиста сјајно одглумиo ‘’ART’’ и ‘’Не играј на Енглезе’’. Друго место освојила је Тамара Стајић I-6 која је за свега неколико секунди успела да реши Рубикову коцку и треће место је освојио Младен Крчмаревић II-7 са својим break dance-ом.
    Списак свих учесника прве вечери можете видети овде.
  • Друго вече талента одржано је 21.12.2012. на коме смо могли да чујемо веома добре певаче, свираче… Жирију у саставу:  професорка Марина Чудов, професор Миодраг Сокић и председник  ђачког парламента Вукан Марковић било је заиста тешко да се одлуче за победника, али је на крају за победницу проглашена Теа Поповић III-2 која је певала ‘’Proud Mery’’. Друго место је освојила Тијана Лазовић II-1 која је уз клавирску пратњу другарице из одељења Милане Чпајак певала ’’Skinny Love’’ . Треће место освојила је Василија Николић I-7 која је певала ‘’Зајди, зајди’’. Посебну награду за упорност добио је Никола Павловић I-7.
    Списак свих учесника друге вечери можете видети овде.
  •   До сада је сав приход од продатих улазница одлазио у хуманитарне сврхе (Дом за незбринуту децу у Звечанској,  Болничкој Школи Драган Херцог за децу са церебралном парализом, Сигурној женској кући…а ове године су ученици који су освојили прва три места добили су новчане награде од 5000дин, 3000дин и 2000дин, док је остатак новца скупљен од улазница ишао фонду за помоћ  нашим ученицима.
    У организацији овогодишњег талента истакле су се ученице II-6 Драгана Николовска и Александра Пауновић.
  • Такође смо спремали неке наше ученике за ‘’Spring festival’’ у Марибору и за приредбу коју су наши ђаци изводили када су били у посети Москви.
  • 22.12.2012. ученици Прве имали су могућност да на Коларцу виде наступ групе `Земља грува`
  • Следеци наступ наше четири лепе и талентоване девојке Милице Јауковић , Бојане Шљиванчанин I-4, Анђеле Ројевић I-3 и Василије Николић I-7 на Коларцу на ‘’Новогодишњем концерту хорова општине Стари град’’ био је 25.12.2012. где су наступале као етно квартет са песмама ‘’Гора јечи’’, ‘’Уродиле жуте крушке’’, ‘’Море изгрејала сјајна месечина’’, ‘’Ој девојко преко Дрине’’ и ‘’Зајди, зајди’’.
  • Као и сваке године Прва београдска гимназија организује приредбу 27.1. за Светог Саву. Ове године у организацији је била професорка Верске наставе Милана Ивковић.
    На приредби је учествовао хор Прве ‘’Душан Максимовић-Думакс’’, ‘’Illusion Band’’ и бројни рецитатори.
  • 8.3.2013. наш ученик Стефан Живковић је одржао концерт дамама поводом Осмог марта у свечаној сали школе. Даме које су биле на концерту су се сигурно осећале веома посебним.
  • Поводом традиционалне сарадње са Гимназијом из Косовске Митровице, ове школске године угостили смо групу ђака и професора, а у Свечаној сали Прве  организован је музичко-сценски наступ ученика обе Гимназије.
  • 6.4.2013. у Културном центру Палилула наступао је квартет ‘’Невски’’ у коме су могли да уживају наши ученици.
  • Постоји много бендова ученика наше школе. Међу познатијима су ‘’TROK’’‘’Illusion band’’ i ‘’BuzZz’’.  За више информација и снимака наступа ових бендова можете посетити њихове facebook странице.
  • Прва београдска гимназија има свој клуб у коме бендови али и солисти могу да вежбају. У клубу се налазе неки основни инструменти као што су на пример бубњеви, клавијатура, гитаре, појачала, миксета са озвучењем… које музичари могу да користе уз претходно договорен термин са у правницама клуба Мартином Којић у плавој и Аном Шабановић у црвеној смени.
  • Ученици Прве су као што се може приметити веома амбициозни и талентовани и ми се надамо да ће се истрајност, амбициозност и успех наших ученика наставити.
  • Први следећи већи наступ наших ученика биће на Палилулској олимпијади културе која ће се одржати средином Априла.  Затим нас очекује гостовање у Неготинској гимназији где ће најбољи извођачи такмичења „Прва има таленат“ одржати концерт својим вршњацима и њиховим професорима.
  • Направили смо групу на facebook-у под именом ‘’Талентовани ученици Прве београдске гимназије’’ где се налазе сви талентовани ученици Прве, где постављамо слике, снимке свих наступа, најаве за приредбе које следе.

 

    Секретаријат за културу Прве београдске гимназије
 Пауновић Александра и Николовска Драгана II-6