Америчка асоцијација за хуману генетику (ASHG) организовала је и ове године интернационално такмичење у писању научних есеја за ученике средњих школа поводом Међународног дана ДНК, који се обележава 25.4.

Након успешног прошлогодишњег учешћа, ученица Тара Станковић, 2/1, истражила је и  изложила своје виђење задате теме на енглеском језику. Користећи знања из области биологије и биохемије, успешно је одговорила на задатак, уз сазнања из стручне литературе по препоруци научника из Института за биолошка истраживања ,,Синиша Станковић” из Београда.

Захваљујући овом раду, наша земља нашла се на мапи пријављених истраживачких радова за средње школе Америчке асоцијације за хуману генетику.

 

Питање за есеј: „Шта можемо сазнати о себи и свом пореклу на основу тестирања  ДНК ?” (Тема: „Тестирање рођака облик је генетског испитивања и обавља се директно на захтев заинтересованог и спроводи се у циљу тражења одговора о генетској  баштини и пореклу.  Постоје углавном три врсте испитивања: тестирање хромозома Y, испитивање ДНК митохондријe и аутозомно испитивање ДНК.  Ако је особа урадила сва три испитивања, које врсте информација би могла да добије о свом генетском пореклу и како се ти подаци и с чим упоређују са њиховим културним наслеђем (породичнoм традицијом итд.)?)”

 

У прилогу Вам шаљем Фотографију плаката (који се налази у кабинету биологије), као и дипломе о учешћу на такмичењу.

 

Београд, 7.5.2020.                                                                                          Снежаном Перовић

 

РАД УЧЕНИКА :

Esej_2020