У четвртак, 30. маја 2019. године, у Свечаној сали школе одржано је књижевно подне и дружење са великаном наше књижевности, Милованом Витезовићем.

У години када наша школа слави јубилеј и обележавамо 180 година од постојања Прве београдске гимназије, била нам је посебна част да разговарамо са нашим уваженим гостом и о роману „Шешир професора Косте Вујића“ у коме је главни лик невероватни професор тада Прве мушке гимназије, Коста Вујић, али и о његовом изузетном разреду који су чинили Мика Петровић Алас, Јован Цвијић, Јаша Продановић, Павле Поповић и Милорад Митровић. Наш драги гост поверио нам је и бројне анегдоте из својих средњошколских дана, а открио је и колико биографских момената има у роману „Лајање на звезде“. Ученици су били заинтересовани за причу о пишчевим дружењима са знаменитим личностима наше културе које спомиње у својим делима, о књизи афоризама „Срце ме је откуцало“ која је била забрањена и спаљена, али и шта би поручио младим људима који су тек на почетку свог стваралачког пута.

Пошто нам је казао неколико својих песама, сам писац пожелео је да нам прочита и одломак из романа „Чарапе краља Петра“ који је оставио снажан утисак на све присутне у сали.

Овом књижевном сусрету, веома посебном и значајном за нашу школу, присуствовао је велики број ученика и професора. Господин Витезовић је на крају дружења потписивао књиге и фотографисао се са свима који су то желели.

Књижевно подне, уз подршку професорки српског језика и књижевности Биљане Ковачевић и Милице Пророк, организовали су ученици Сара Стефановић, Ирина Николић, Стефан Кањевац и Јована Недељковић.