27. марта 2019. године у Свечаној сали школе, с почетком у 13.30 часова, одржано је предавање ”Београд испод Београда”. Гост нам је био Зоран Љ. Николић, новинар и писац.
Предавању је присуствовао велики број ђака из обе смене заједно са њиховим професорима. Зоран Николић нас је кроз своје предавање упознао са мало познатим чињеницама из историје и културе нашег главног града и провео кроз тајанствена места скривена под градом: мистериозне ташмајданске пећине, многе лагуме испод Дорћола и Косанчићевог венца, подсетио нас на бројне заборављене реке и изворе испод нашег града, али и на расута гробља цивилизација које су нам претходиле.
Ученици су кроз занимљиве приче и ретке и драгоцене фотографије сазнали много о историји и култури свог града, о цивилизацијама које су се на овим просторима сусретале, занимљивим грађевинама, о знаменитим људима и времену у којем су живели. Такође, научили су како се организује и води предавање, трибина, односно књижевно вече.
Сматрам да је ово предавање било врло поучно и пре свега интересантно. Надам се још већем броју гостију у овој посебној школској години за памћење.

Наши преци нису били карикатуралне фигуре које се убрзано крећу и незграпно машу рукама док ходају, као на старом филму.
Били су живи као ми данас.
И нису били црно-бели.
Живели су „у колору“.
Бранислава Спасић, I-7
Богдан Вићентић (фотографије), I-7