Пројекат Прва и пријатељи, организован поводом обележавања  јубилеја Гиммназије, реализован је од 18. до 21. марта 2019. године.  Учествовале су следеће школе: Гимназија Никола Карев из Скопља, Друга мариборска гимназија, гимназије из Краљева, Неготина, Крагујевца и Чачка.

12 наставника и 64 ученика смо срдачно дочекали у библиотеци школе.

 У уторак 19. Марта у 13 часова у свечаној сали Гимназије изведен је први део програма, резултат рада на овогодишњем пројекту Арт караван који је реализован у сарадњи са гимназијом из Краљева,

„ Посвећење пролећа некад и сад-омаж Игору Стравинском“

Други део програма одржан је истог дана у Дому омладине у сали Американа где су се представили музичари гимназија које смо угостили, као и 3 бенда ученика наше школе.

Хуманитарни концерт су отворили бивши ученик Прве крагујевачке гимназије Лазар Ћирковић, некадашњи учесник Арт каравана са својим пратећим вокалом

 

Затим су наступали:

„Маринике и Ајдуци“ из Неготина

 

„Мала кај пијеш“ из Друге мариборске гимназије

 

High fidelity – из Скопља

 

Жико и инструктори из Чачка

 

Junkhead  из Крагујевца

 

Модулација-Прва београдска гимназија

 

Посталкохолизам – Прва београдска гимназија

 

Џем-Прва београдска гимназија

 

Концерт је протекао у распеваној и дивној атмосфери.

Наши гости имали су прилике да учествују у ликовним радионицама које је организовала наставница Марина Чудов, да обиђу изложбу у Народном музеју и упознају наш град. Присуствовали су и концерту поводом Осам векова аутокефалности Српске православне цркве, који је одржан  у Храму Светог Саве.

Овај пројекат је био веома успешан не само због садржајног  програма и дружења ученика већ и због размене идеја и искустава наших колега.

Наши ученици су гостовали и у Јутарњем програму РТС-а где су говорили о свом раду и ангажовању као и о самом пројекту: 

Овом приликом се захваљујемо Дому омладине који је пружио пуну подршку у организацији и реализацији концерта младих бендова.

У име актива уметности Прве београдске гиманазије

Наставница музичке културе Снежана Филиповић

.