КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ у Првој београдској гимназији на прослави 180 годишњице

 У плодној вишегодишњој сарадњи са Првом београдском гимназијом Удружењу грађана КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ припала је част да са сјајним ученицима ове изузетне гимназије прикаже лепоту ћириличног краснописа.

Удружење грађана КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ основано је пре тринаест година од групе ентузијаста, поштовалаца народне традиције, културе и уметности. Посебно смо се посветили нашем народном и државном писму ћирилици. Окупљамо уметнике калиграфе, конструкторе типографских азбука, историчаре и представљамо њихов рад на приказивању лепоте и технолошке употребљивости наше ћирилице.

У протеклим годинама смо у Србији имали преко 130 наступа, а у иностранству око 20; изложби, радионица краснописа, предавања о историји писма и старе српске музике.

          Заиста смо почашћени  позивом да са нашим вишегодишњим пројектом, ПУТУЈУЋОМ ИЗЛОЖБОМ ЋИРИЛИЦЕ придружимо прослављању великог јубилеја Прве београдске гимназије.

          У понедељак 8.априла наш члан Драган Ристић, професор чувене Дизајнерске школе са Дедиња која је изнедрила генерације ликовних уметника, сликара и дизајнера приказао је лепоту слова наше српске ћирилице и упутио ученике Прве београдске гимназије у основе и мале тајне краснописа.

          Александар Додиг, дугогодижњи професор писма и калиграфије на Факултету примењене уметности написао је у каталогу за међународну изложбу калиграфје у Галерији РТС 2015. године следеће:

„Калиграфија јест реч греческаја и значит своствено по нашем краснописаније и вообште јест художество и наука писанија“. Ове речи знаменитог српског словописца и бакроресца Захарија Орфелина тачно описују прастару делатност људског рода – писање.

 

Радује нас пажња и занимање ученика за ову лепу вештину која је више од саме уметности обликовања слова, речи и мисли. У овој вештини исписивања мисли мудрих људи, народних изрека приказује се лепота слова, али и више од тога, ту су на истом послу и срце и душа.

          У свечаној сали Прве београдске гиманзије било је ученика који су први пут узели у руке калиграфско перо и корак по корак пратили упутства професора Ристића, потезе уских и широких линије и настанак слова. Дошли су, придружили су се и њихови другови, некадашњи ђаци ове школе, који су се већ окушали и калиграфији. У том простору рада и настојања да се што боље и лепше испише слово наше лепе ћирилице постављене су табле, радови највећих савремених калиграфа Србије. Можда ће неко од ученика ове славне и ове године слављеничке школе поћи путем краснописа, уметности лепоте слова.

          Писмо је највећи дар човечанству.

 Наш пројекат са којим већ десет година наступамо у Србији и у иностранству зове се ПУТУЈУЋА ИЗЛОЖБА ЋИРИЛИЦЕ и састоји се од:

  • изложбе радова српских калиграфа и типографа, на којој излажемо радове уметника, који се баве нашом ћирилицом,
  • радионице ћирилице, мале школе краснописа,
  • предавања о историји писма и осврту на Винчанску цивилизацију и
  • „песама ћирилицом вазда печатаних“ у извођењу чланова ансамбла Ренесанс Драгана Млађеновића-Шекспира и Миодрага Ристића.

 

У Београду,

  1. 8. априла

Удружење грађана

 КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ

 Иван Стратимировић

 kulturacirilice@gmail.com        

 +381 (0)63 283628

 www. kulturacirilice.org      www.култураћирилице.срб