Слатка Вучинић

16 Мај 2013 By In WWW

 На светском такмичењу из руског језика из Србије је прошло 10 ученика средњих школа, од тога 6 из наше гимназије. За такав успех неоспорно је заслужна Слатка Вучинић, једини професор руског језика у Првој београдској гимназији.

  Иако је током једанаест година рада наилазила на бројне потешкоће, без обзира да ли је у питању умор, мало слободног времена или закључивање оцена, професорка Слатка свој посао и даље обавља предано и са уживањем, трудећи се да увек помогне ученицима и олакша им градиво. На питање зашто је изабрала да буде професор руског језика, проф. Слатка је открила своју тајну. И она је у средњој школи имала професорку, која је својим одличним радом учинила да тада млада ученица заволи руски језик и културу, и потом својим упорним радом освоји прву награду на једном од такмичења и отпутује у Русију. Неки би приметили да се историја понавља, јер као што је већ поменуто, ове године, 30. октобра 6 ученика проф. Слатке одлази на финале такмиченња у Санкт Петербург. Касније, испунила је своју жељу и постала професор у средњој школи, а не преводилац као што многи други желе да буду, када заврше факултет.

  Труди се да увек буде у току ,,руске сфере” и волела би да сви у Србији прате таква догађања. Такође, професорка Слатка је заслужна за учествовање наше школе у многим пројектима Руског дома, од којих је један, приближавање руске културе младим људима у Србији, како каже први секретар руске амбасаде: ,,Руска тајна бр. 1”.

  Професорка Вучинић се труди да организује разне секције, али не стиже све да их реализује, те се нада да ће јој ускоро помоћи нова и млада професорка руског језика. Жао јој је што је фонд часова мали и сматра да би ђаке требало растеретити градивом, али да оно што науче и запамте, јер квалитет је свакако важнији од квантитета.

  Воли рад са младим људима, јер мисли да су ђаци паметнији од родитеља. Сматра да је улога професора у данашњем друштву огромна, али и потцењена, те да иако неки не мисле тако, професори имају велики утицај на ђаке, који са њима понекад проводе више времена него са сопственим родитељима. Данас се ,,памет” не реализује, способни људи остају на речима и прилагођавају се остатку пасивног друштва. Каже да би данас сваки човек требало да зна три страна језика, јер као што наш народ каже: ,,Колико језика знаш, толико људи вредиш.”, те да језици отварају перспективу за учење. Професорка Слатка је такође један од три представника професора у школском одбору и тврди да су сви чланови јединствени, али да су средства ограничена, те успевају да постижу максимум из датих могућности.

  Будућим првацима, а и осталим ученицима Прве поручује да ако су се одлучили за ову гимназију, одлучили су се за учење, али да не треба да га доживе као проблем и да у томе треба да им помогну и професори.

 

 

Ви сте овде: Почетна Наставници Настава Слатка Вучинић