02 Децембар 2018 In Дебатни клуб

                             Репрезентација Србије на Светском средњошколском дебатном првенству, Загреб 2018.

                  ( Ученици Прве београдске гимназије: Милена Баљак, Драган Џивџановић, Предраг Пијевчевић)

 

25 Мај 2018 In Дебатни клуб

Школска 2012/2013. година: 

 1. Учешће и пласман у полуфинале на интернационалном турниру у оквиру Светског форума младих (Ирска),Вукан Марковић,Соња Баџа,IV/3

 

Школска 2013/2014. година:

 1. Учешће (Нестор Јанковић и Дања Дрндарски, 12. говорничко место) и пласман у полуфинале (Анђелка Средојевић III/1, 15. говорничко место) на турниру „Монопол” (Економски факултет)
 2. Учешће на интернационалном турниру „BBU Open” (Клуж, Румунија) (Нестор Јанковић и Дања Дрндарски, III/1)

 

Школска 2014/2015. година:

 1. Учешће на интернационалном турниру „Thessaloniki Open” у Солуну (Нестор Јанковић и Дања Дрндарски, IV/1)
 2. Учешће на турниру "Децембарац" (Правни факултет),Марко Еделман,Тијана Ђорђевић,Ленка Даниловић,Лара Ђелевић(I-4),Нестор Јанковић и Дања Дрндарски на овом турниру учествовали су у улози дебатних судија-Нестор Јанковић пласирао се у судијско полуфинале.
 3. Учешће на турниру „Монопол“,Економски факултет (Лара Ђелевић,Ленка Даниловић,Тијана Ђорђевић-I/4),Бобан Живановић (II/6),Ана Филиповић (II/2),Нестор Јанковић и Дања Дрндарски (IV/1) остварили су пласман у полуфинале овог турнира,а Нестор Јанковић освојио је прво говорничко место.

 

Школска 2015/2016. година: 

 1. ,,Дебатни дан” Дебатни клуб Прве београдске гимназије је домаћин такмичења дебатних клубова београдских средњих школа, Правно-пословна и Филолошка гимназија
 2. Учешће на међународном турниру за почетнике у Будимпешти (Никола Јовановић III/4, Тијана Ђорђевић II/4)
 3. Дебатни турнир у Гимназији „Свети Сава“ (Драган Џивџановић, Милена Баљак II/6 – пласман у финале
 4. Дебатни турнир „Монопол“, Економски факултет (Ленка Даниловић II/4, Ана Филиповић III/1 – освојено прво место у категорији средњошколских тимова,  Драган Џивџановић, Милена Баљак II/6 – четврто место на турниру, пласман у полуфинале, Драган Џивџановић проглашен најбољим говорником у средњошколској категорији и заузео једанаесто место у укупном пласману свих говорника турнира)
 5. Дебатни турнир у Трећој београдској гимназији (Драган Џивџановић, Милена Баљак II/6 – прво место у категорији дебатног тима, Драган Џивџановић – проглашен најбољим говорником турнира)

 

Школска 2016/2017. година:

 • У октобру 2016. године у свечаној сали школе одржане су две промотивне дебате. Реализовали су их старији чланови Дебатног клуба ( Ленка Даниловић III/4, Ана Филиповић IV/1, Драган Џивџановић, Милена Баљак III/6 у сарадњи са студентима Факултета политичких наука и Правног факултета, а присуствовао је већи број ученика првог, другог и четвртог разреда.

Овим дебатама присуствовао је и представник Министарства просвете, који је изразио изузетно задовољство и све похвале реализацији ваннаставних активности Дебатног клуба.

 1. Учешћенатурниру „ДебатнитурнирДеветебеоградскегимназије“ , Деветабеоградскагимназија, 25. и 26 фебруар (тимАлександарМилић, ПредрагПијевчевић I I  /5 , оствариоулазакуфинале, тимЈанаМитровић, ТамараБулатовић I I/6, освојиојетурнир.  ПредрагПијевчевићосвојиоје 10. говорничкоместо.)
 2. Припрема турнира „Дебатни турнир Прве београдске гимназије“ и учешће на истом, 25. и 26. март 2017.(тим Драган Џивџановић, Милена Баљак III/6 , освојен турнир; тим Александар Милић, Предраг Пијевчевић II /5, полуфинале; Тамара Булатовић II/6, остварила је улазак у финале. Драган Џивџановић, 1. говорничко место; Милена Баљак и Предраг Пијевчевић, 4. говорничко место; Александар Милић, 6. говорничко место). Ленка Даниловић III/4 и Ана Филиповић IV/1, биле су главни организатори турнира.
 3. Учешће на турниру „Монопол“ , на Економском факултету, 13. и 14. мај 2017. (Драган Џивџановић, Милена Баљак III/6 учешће у финалу, Александар Милић, Предраг Пијевчевић  II  /5, Јана Митровић, Тамара Булатовић II/6)

 

Школска 2017/2018. година:

 1. У октобру 2017. године у свечаној сали школе одржана је промотивна дебате и обележена петогодишњица постојања Клуба.

Реализовали су је старији чланови Дебатног клуба ( Ленка Даниловић 4/4, Драган Џивџановић, Милена Баљак 4/6,Тамара Булатовић,Јана Митровић 3/6,Предраг Пијевчевић,Александар Милић 3/5) у сарадњи са студентима Правног факултета, а присуствовао је већи број ученика првог, другог и четвртог разреда.

 1. На међународном дебатном турниру за почетнике,одржаном 16. и 17.децембра 2017.године,у организацији и просторијама Правног факултета Универзитета у Београду,учествовало је 7 тимова(13 ученика) Прве београдске гимназије.

Три тима су се пласирала у полуфинале турнира, а тим који је прошао у финале направио је велики успех и освојио турнир. Тим су чиниле Леа Поповић и Маја Крстић 1/7 и постале прве средњошколке које су освојиле овај престижни турнир.

 1. На квалификационом турниру,одржаном 10.фебруара 2018.године на Правном факултету у Београду,ученици Драган Џивџановић,Милена Баљак 4/6,Предраг Пијевчевић 3/5 остварили су пласман у тиму који ће представљати Србију на средњошколском светском дебатном првенству,које ће се одржати од 17.до27.јула 2018.године у Хрватској.
 2. место у финалу турнира ,,Монопол” на Економском факултету, Предраг Пијевчевић и Александар Милић 3/5. Александар најбољи говорник турнира, Предраг 4. говорничко место
 3. место у финалу почетничке категорије међународног турнира ,, Budapest Open 2018”, Предраг Пијевчевић и Александар Милић 3/5
 4. Организација дебатног турнира у нашој гимназији, Драган Џивџановић и Милена Баљак 4/6

Финале- Предраг Пијевчевић и Александар Милић 3/5

Александар најбољи, Предраг Пијевчевић други најбољи говорник

 1. Финале дебатног турнира у Четрнаестој београдској гимназији и најбољи говорник турнира- Тамара Булатовић 3/6
 2. Међународни турнир ,, Middle Man” на Факултету организационих наука- Драган Џивџановић финале и треће говорничко место
 3. место отворене категорије на међународном турниру ,, Zagreb Open 2018” Милена Баљак 4/6 и Предраг Пијевчевић 3/5

 

24 Април 2014 In Дебатни клуб

Ученици Прве београдске гимназије и активни чланови Дебатног клуба, Нестор Јанковић

и Дања Дрндарски (III/1), учествовали су на интернационалном турниру "Budapest Open"

(28.02. - 03.03.2014.).

Значај учешћа на овом турниру огледа се у томе што су ученици имали прилику да дебатују на

енглеском језику, у конкуренцији учесника из 40 држава са свих континената и да размене и

прошире досадашња дебатна искуства.

11 Мај 2013 In Дебатни клуб

Дебатни клуб Прве београдске гимназије основан је 2.октобра 2012. године, на иницијативу ученика четвртог разреда, Соње Баџа и Вукана Марковића, чију су идеју безусловно подржале професорке Драгана Стојановић и Бојана Арсић.

Прва београдска гимназија је трећа средња школа, у којој академска мрежа ,,Отворена комуникација'' спроводи свој образовни програм. Основни циљ ове академске мреже, унапређење културе дијалога, спроводи се још од 1997. године.

Дебата је аргументована расправа, подстиче на критичко размишљање, пружа могућност сучељавања различитих ставова, а све то уз аргументацију, толеранцију, поштовање, дружење, учешће на интернационалним и регионалним турнирима…

Поред професора, који су подржали рад овог клуба и учествују у раду истог, предавач на радионицама је Небојша Колунџић, један од представника ,,Отворене комуникације'' и финалиста Светског универзитетског дебатног првенства 2012. године у Манили.

Радионице се одржавају сваког уторка од 20 часова. Сва обавештења могу се пронаћи на Facebook групи ,,Дебатни клуб Прве београдске гимназије'' или се заинтересовани могу обратити председници клуба, Соњи Баџа. 

11 Мај 2013 In Дебатни клуб

ПЛАН РАДА ДЕБАТНОГ КЛУБА ПРВЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ

ЗА ШКОЛСКУ 2012/2013. ГОДИНУ

 

Подршка, академска мрежа''Отворена комуникација''

 

НЕДЕЉА                       ОПИС РАДИОНИЦЕ

 

Ви сте овде: Почетна Клуб прве Дебатни клуб