20 Јуни 2017 In Историјски клуб

Историјска секција је у протеклих пет година реализова бројне активности и пројeкте. У јуну 2014. године поводом 175 година од оснивања Прве београдске гимназије и стогодишњице од избијања Првог светског рата, реализован је пројекат „Историја малог човека“. Ученици и запослени у школи прикупљали су податке и документацију о својим прецима учесницима Великог рата. Као резултат истраживања организована је изложба у холу школе са  фотографијама, писмима, одликовањима, војним књижицама и другом документацијом и опремом из тог времена.

Народна библиотека Србије прикључила се европском пројекту Europeanа чији је циљ дигизализација и очување успомена из Првог светског рата. У првој недељи децембра 2014. године у просторијама Градске библиотеке вршена је дигитализација материјала који се чувају у породичним збиркама. Ученици наше школе позвани су били да се са својим пројектом „Историја малог човека“ придруже акцији, а дигитализација нашег прикупљеног материјала одвијала се 5. децембра 2014. године. Том приликом ученике наше школе поздравио је директор Europeanе и уредник холандске Википедије, а новинар BBC-а интервјуисао је професора и ученике наше школе.

Током септембра 2014. године, у сарадњи са професорком руског језика, Слатком Вучинић и професорком ликовне културе Марином Чудов, организована је изложба посвећена историјату српско-руских односа. Изложба је била подељена у три целине: „Срби у Русији“, Руси у Србији“ и „Београдска операција“. Сви текстови били су на српском и руском језику пропраћени портретима значајних личности, које су насликали ученици наше школе.

Од школске 2015/2016. године наша гимназија се прикључила пројекту „БЕОКУЛ-градска тура“ коју реализује Завод за заштиту споменика културе града Београда. Ученици наше школе припремили су презентације о згради Смедеревске банке, Вуковој задужбини, Игумановљевој палати и згради Министарства просвете. Свој рад најпре су представили својим вршњацима из Четрнаесте београдске гимназије, а потом и током шетње Теразијским платоом, 7. маја 2016. године.

Школске 2016/2017. године, поново смо се укључили у  реализацијуи пројекта „БЕОКУЛ-градска тура“. У новембру 2016. године наше пројектне задатке о Згради реалке, Сингидунуму, Народном позоришту и Доситејевом лицеју представили смо ученицима Дизајнерске школе. Завршна манифестација одржана је 20. маја 2017. године када су ученици Прве београдске гимназије, заједно са својим вршњацима из других београдских школа, представили своје радове шетајући Дунавском падином.

 

28 Јуни 2013 In Историјски клуб

Ове школске године године секција се укључила у међушколски пројекат „На данашњи дан“. Циљ пројекта је формирање годишњег циклуса важних опште-образовних догађаја за сваки дан у години на једном месту, с циљем да се линк до тог места може поставити на школске веб-сајтове, блогове наставника и друга образовна веб-места.

20 Мај 2013 In Историјски клуб

 

(Историјски клуб Прве београдске гимназије)

 

            У оквиру Клуба Прве београдске гимназије ради и историјска секција под називом „Летописци“. Секцијом од школске 2008/2009. године руководи професорка Биљана Крстић. Те школске године секција се укључила у обележавање школског јубилеја – 170 година од оснивања Прве београдске гимназије. Ученици су тада радили на прикупљању грађе за израду Споменице, пре свега списка свих матураната од оснивања гимназије до 2009. године. Задатак су успешно обавили а резултат њиховог рада може се видети у публикованој Споменици.

            Ове школске године (2012/13.)  секција се укључила у међушколски пројекат „На данашњи дан“. Циљ пројекта је формирање годишњег циклуса важних општеобразовних догађаја за сваки дан у години на једном месту с циљем да се линк до тог места може поставити на школске вег-сајтове, блогове наставника и друга образовна веб-места. Специфични циљеви пројекта су, како за ученике, тако и за наставнике:

*учење и обнављање знања општекултурног карактера из свих области људског знања

*неговање истраживачког духа, вештине синтезе и представљања најбитнијих догађаја

*неговање историјске свести о тековинама и развоју цивилизације и одговорности према постигнућима из прошлости,

*развијање технике претраживања, филтрирања, вредновања информација на Интернету и њиховог избора и провере у складу с образовним критеријумима

                        *развијање етичког односа према веб-изворима

                        *неговање сарадничке компетенције и тимског рада

            Ученици наше школе презентоваће своје ретултате од 20. до 26. маја 2013. године. Три ученика Стефан Јокановић, Најдан Милијић и Саша Самарџић проћи ће обуку, а потом ће кроз вршњачку едукацију обучити и припремити остале чланове тима за унос података. Професори задужени за овај пројекат су Биљана Крстић и Драгана Радосављевић.

            Са нестрпљењем очекујемо „своју недељу“ како би презентовали наш вишемесечни рад.

                                                                                                       Летописци

Ви сте овде: Почетна Клуб прве Историјски клуб