Јубилеј

10 Јуни 2014 By Уредништво In WWW

 Прва београдска гимназија обележава 175 година постојања

АКТИВНОСТИ ТОКОМ ЈУБИЛАРНЕ 2014. ГОДИНЕ

 

У четвртак, 20. фебруар у 19.30 часова, у фискултурој сали Гимназије одржано је Печатно-музичко књижевно вече ПИСАЦ ЈЕ ПЕЧАТ. Гост, и домаћин перформанса био је Давид Албахари + ПЕСНИЧЕЊЕ + песнице, песници и бендови Прве београдске гимназије.

 

Гост Арно Гујон, директор и оснивач организације Солидарност за Косово, Француз који данас живи у Београду и кога многи зову нови Арчибалд Рајс. Епархија рашко-призренска одликовала га је ''Медаљом краља Стефана Дечанског'', а добитник је специјалне плакете ''Најплеменитији подвиг године'' компаније Новости. 

Од 24. до 29. априла,  делегација ученика и професора боравила је у Русији, у оквиру сарадње са школом бр. 2077  из Москве.

под називом Када будем још млађи Гостовао је наш песник и академик Матија Бећковић, који је, читајући одломке из својих поема, оставио  на присутне неописив утисак. На опште задовољство  ђака и професора, господин Бећковић је представио и неке  приче и анегдоте из дружења са великанима српске књижевности Душком Радовићем и Бранком Миљковићем...

Од 8. до 12. маја 2014. године, Прва београдска гимназија учествовала је дванаести пут на Прашком маратону, када је другу годину заредом, организована посета и полагање венца на  српско гробље из Првог светског рата у месту Јиндриховице.

 - класична, етно, џез, поп, рок и електронска музика, а  у оквиру пројекта Арт караван (сарадња Музичког и Ликовног клуба Прве са гимназијама Србије). У оквиру посете,  реализована је заједничка  радионица две гимназије Акционо сликарство  и постављена изложба у холу школе домаћина. Очекује се узвратна посета ученика Прве крагујевачке гимназије.

Јединствен догађај са циљем да пружи подршку младим талентованим композиторима  који су имали  прилику да представе своја дела публици.  Извођене су композиције класичне, поп, рок, блуз као и електронске музике. Сав приход био је намењен нашим ученицима угроженим у поплавама.

док је увечерњим часовима одржано Поетско донаторско вече за угрожене од поплава.  Гост, песник Милан Лукић, који  је радио  у нашој гимназији као професор Српског језика деведесетих година,  представио је  збирку песама Тело и бакар, а своје стихове такође су говорили ученици-песници Прве београдске гимназије, Милош Московљевић, Ивана Перовић и Ања Цонев.

заједничким извођењем композиције When IgoneCupsong. Солисти су били Теа Поповић и Маша Тадић, а пратили су их Филип Савић (гитара) и Марко Аризановић (клавијатуре).

којим је требала да отпочне серија концерата чији је приход намењен  репарацији  старог и вредног полуконцертног клавира Гимназије из Кабинета уметности, одложен је (због хуманитарнух акција намењених угроженима од поплава), за септембар.

1.Улога Завода за унапређивање образовања и васпитања(директор Завода,господин проф. др  Зоран Аврамовић)

2.Обавезе и одговорности директора у поступку јавне набавке (др Марко Шпилер)

3.Аутономија школе- гимназије,општа матура, оцењивање ученика (Министар просвете,господин др  Срђан Вербић)

4.Критеријуми за мрежу средњих школа-гимназија

5.Предлози и сугестије

''Наша жеља је била да поново, после десет година, седнемо у ђачке клупе и подсетимо се дивних школских дана. Тако смо и учинили. У учионицама Стеван Мокрањац, Ђорђе Крстић, Љубомир Ненадовић… поново су седели бивши ђаци а сада већ остварени људи. Довољно је рећи да је осећај предиван. Понос је  бити ученик Прве београдске гимназије. Весеље смо наставили , како обичај налаже, у ресторану у Скадарлији, до касних ноћних сати. У нади да ће ових и оваквих скупова бити у будућности још много, растали смо се уз обећање да ћемо се поново окупити већ за пет година. До скорог виђења, Генерација 2004.'' 

у коме су поред славних војвода на челу са нашим краљем, учествовали  бројни ученици и професори Прве београдске, тада Прве мушке гимназије. Многи од њих оставили су  своје животе на фронтовима, у албанским гудурама и на острву Виду, о чему сведочи спомен-плоча у главном холу Гимназије. Историјска секција Гимназије,  током школске 2013/14. године,  посебно се бавила  истраживањем овог периода,  судбинама ђака - учесника ратова од 1912. до 1918. године и припадника јединице 1300 каплара. Истраживање је обухватило и преживеле ђаке који су касније обележили културни, политички и научни живот новоформиране југословенске државе.

писана и материјална сведочанства о својим прецима- учесницима  ових ратова, је такође представљен на изложби, током које ће хор Гимназије - Душан Максимовић Думакс, у складу са обавезама ученика, изводити  наше родољубиве песме из овог периода Тамо далеко и Креће се лађа француска.

У истом простору и Музеј ваздухопловства  организује  изложбу  везану за Први светски рат (фотографије, ликовни прикази, макете, документарни филм...)

која се у Гимназији спроводи преко 40 година,   реализоваће се посета српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну, обилазак Крфа и Српске куће- музеја посвећеног боравку наше војске и Врховне команде на Крфу од 1916-1918. године, као и одлазак на острво Видо и Плаву гробницу, где се  полаже венац.Овим традиционалним посетама ђаци и професори Гимназије изражавају дубоко поштовање према жртвама из тог времена  и чувају их од заборава.

наступао је  наш камерни гудачки оркестар, певачка етно група Прве, а у оквиру дугогодишње успешне сарадње и хор Десете београдске гимназије

одржaна је завршна презентациона дебата, на тему „Овај дом верује да људска врста заслужује да опстане“.  Поред наших активних чланова, са посебним задовољством угостили смо  најбољу дебатну говорницу са последњег Светског дебатног првенства -India WUDC 2014. (Хелена Иванов) и полуфиналисткињу  прошлогодишњег првенства - Берлин WUDC 2013. (Марија Симић).

У среду, 18. јуна 2014. године, на дан када је 1839. актом Намесништва, а на предлог Попечитељства просвештенија (Министарства просвете), основана Гимназија у Београдуодржана је Свечана академија.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Директор

 

                                                                                                                   Александар Андрејић

 

Ви сте овде: Почетна 175 година